Medya Kabilesi Seslendirme Ajansı – Seslendirme nedir?
Seslendirme (dublaj) dile yeterince hakim, çok iyi diksiyonu olan, ses tonu ve vurgu katma becerileri gelişmiş kişilerin yapabileceği bir sanattır diyebiliriz. Seslendirme, 1970 yılların başında ülkemize gelmiş ve o günden itibaren bir çok dizide, sinema filmlerinde, animasyonlarda sık sık kullanılmaya başlanmıştır. Bugünlerde bile seslendirme sanatçısının, sezon içinde birden farklı birçok projede seslendirme yaptığını duyar ama çok dikkatli dinlemediğiniz sürece aynı kişi olduğunu anlamanız oldukça zordur.
Seslendirme bir diğer adı olan dublaj olarak da tanımlanmaktadır. Dublaj sanatı olarak da kabul edilen bu meslek, ses stüdyolarında yapılır ve gerçek anlamda profesyonel olmuş kişiler ile çalışılır. Amaç sadece verilen metni konuşmak ve dile getirmek değildir. Seslendirme kendi içinde birçok kriteri vardır ve bunlara dikkat edilirse ortaya güzel bir iş çıkacaktır
Seslendirme Ajansı – Dikkat Edilecekler
Seslendirmede dikkat edilecek ilk unsur, dublaj sanatçısının sadece ses tonu değildir. Aynı zamanda metinleri okurken verdiği duygu ve bundan daha önemlisi de o anda izlediği görüntülere bakarak o duyguları, oyuncunun verdiği gibi vermeye çalışmaktır. Dolayısı ile aslında baktığınızda o sahneye duygusunu katacak olan daha çok oyuncu gibi dursa da, asıl hayat veren seslendirme yapan dublaj sanatçısı olacaktır.
Bir oyuncu ne kadar başarılı oynarsa oynasın, eğer kendi sesi kullanılmayıp dublaj yapılacak ise o halde seslendirme yapanın da katkısı oldukça fazla olacaktır. Öncelikle dublaj yapılacak bölümü tamamen izlemek ve sonrasında ise kare kara giderek her sahnenin duygusu verilecek şekilde okunmaya başlanmalıdır.
Seslendirme sonrası ses tonunun kalınlaştırılması, inceltilmesi gibi durumlarda yine teknolojik cihazlar yardımcı ile yapılır ve genellikle karakterin hareketlerine ve tavrına bakarak ses yumuşatılıp, kalınlaştırılabilir. Seslendirme yapan kişi de yine karakterin tüm ana özelliklerini bilerek bu yönde bir çalışma yapar ve ortaya istenilen sonuç çıkar. Bazen bir dublaj sanatçısının birden fazla karaktere hayat vermesini dinler ama aynı kişi olduğunu anlamayız ya, işte bunun ana nedeni hem ses rengi ile oynanması, hem de dublaj sanatçısının o karakterin görünümüne ve ruhuna giriş yaptığı için bize yansıyan kısmı olacaktır.
Medya Kabilesi Seslendirme Ajansı – Seslendirme
Seslendirme; Seslendirme Ajanslarının ses bankasında yer alan çeşitli ses rengine sahip seslendirme sanatçıları, seslendirme yetenekleri tarafından herhangi bir metnin ruhuna uygun olarak seslendirilme işlemidir.
Seslendirme Ajansı‘nın seslendirme sanatçıları her biri kendi alanında profesyonel ve ilgili seslendirmeyi ana dil olarak konuşmaktadır. Medya Kabilesi Seslendirme Ajansı Ankara ve Seslendirme Ajansı İstanbul da ağırlıklı olarak hizmet vermektedir.
Seslendirme kuralları nelerdir?
Örneğin; seslendirmesi yapılacak olan metin, bir reklam seslendirme metni ise reklamın formatına uygun seslendirmen seçimi yapılarak ilgili reklam kurgusunun ruhuna uygun olarak tonlama ve vurgularla okuma yapılması gerekmektedir.
Her seslendirme sanatçısının kendine has bir ses rengi, tarzını göz önünde bulunduracak olursak burada reklamın ruhuna uygun seslendirmen seçme işini ilk önce seslendirme yönetmeni belirler. Reklam metni daha çok tanıtım ve satışa yönelik metinler olacağından reklam metinlerinin seslendirme işi daha çok vurgu ve tonlama gerektirir. Şahit olduğunuz sesler bu vurgulara ve tonlara dikkat eden, hakim olan seslendirme sanatçıları veya seslendirme yetenekleridir.
Seslendirme; seslendirme sanatçısının seslendirme stüdyosunda mikrofon başına geçerek seslendireceği metni belirli seslendirme kuralları çerçevesinde okumasıdır.